02.05.2017

Keväällä 2017 käyttöön otettu, yli 150 miljoonaa euroa maksanut Espoon uusi sairaala on ollut viime vuodet Espoon kaupungin suurin rakennushanke. Sairaalan yleisissä tiloissa, kuten käytävissä ja auloissa, samoin kuin kaikissa 270 potilashuoneessa on Ramportin ja Erical Oy:n yhteistyönä toteuttamia kulutusta kestäviä ja antibakteerisia kalusteita, ovia ja seinäpintoja.

Espoon sairaalahanke oli sekä kiintokalustevalmistaja Ericalille että Ramportille yksi viime vuoden (2016) suurimmista projekteista. Erical toimitti sairaalaan kaikki kiintokalusteet, muun muassa potilashuoneiden komerot ja seinälevyt, käytävien ja yleisten tilojen kalusteet, vastaanottotiskit sekä keittiöiden ja ruokailutilojen tarjoilulinjastot. Ramport toimitti pääosan laminoiduista kalustelevyistä sekä kaikkien 270 potilashuoneen seinälevyt.

– Projektin aikataulu oli kohtuullisen kiireinen. Ramport toimitti mm. kalusteovia valmiiksi koneistettuina suoraan työmaalle. Toimitusta paikan päälle edesauttoi uuden sairaalan tilava parkkihalli, johon tavarat voi hetkeksi lastata, kertoo Ramportin toimitusjohtaja Tomi Tervala.

– Projektissa oli tuhansia liikkuvia osia. Ramportin toimitus vastasi odotuksiamme, ja loppuasiakas oli erittäin tyytyväinen tähän kokonaistoimitukseen, sanoo Ericalin toimitusjohtaja Hannu Hiltunen.

Vaatimuksena korkeapainelaminaatti

Espoon sairaalan pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastasivat VPL-arkkitehdit yhdessä Arkkitehdit Tommila Oy:n ja Arkkitehdit Martikainen Oy:n kanssa. Suunnittelussa yhdeksi sisustusmateriaaliksi määriteltiin Duropalin valmistama korkeapainelaminaatti, joka kuuluu Ramportin maahantuontivalikoimaan.

Korkeapainelaminaatti on suunniteltu käytettäväksi julkisiin tiloihin, erityisesti sairaaloihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin, joissa kosketuspinnat ovat alttiita kovalle kulutukselle ja bakteerien kasvulle. Korkeapainelaminaatin etuja pintamateriaalina ovat kova kulutuskestävyys, helppohoitoisuus ja runsas värimaailma. Espoon sairaalassa laminaattien mahdollisuuksia on hyödynnetty monipuolisesti. Suunnittelussa ei ole pitäydytty vain kliinisen valkoisessa, kun käytettävissä on ollut monta sataa eri väriä ja kuosia.

Projektin haasteena komponenttien mitat

Ison kokoluokan sairaalaprojektissa erilaisten komponenttien ja osien määrä oli mittava.

– Kalusteet ja niiden komponentit vaativat yksityiskohtaista suunnittelua, sillä vain harvat tiloista olivat keskenään samanlaisia. Mittamuutoksia ja -heittoja oli paljon. Kalusteet oli koottava ja merkittävä hyvin tarkkaan, jotta ne saatiin sijoitettua oikeille paikoilleen, kertoo Hannu Hiltunen.

Ericalilla oli kalustetyössään useita alihankkijoita. Ramportin kanssa yhteistyölle on jo pitkät perinteet. Erikoismitoitettujen kalusteiden valmistuksessa pystyttiin yhteisvoimin vähentämään virheiden määrää ja pysymään aikatauluissa.

– Saimme Ericalin tilaukset suoraan Ramportin tilausjärjestelmään ja veimme ne avustaen edelleen tehtaalle, ettei niitä voitu välissä muokata käsin. Tämä on meille tyypillinen ja nopea tapa toimia eri projekteissa – tosin tässä määrä oli normaalia isompi. Tämä on toistaiseksi ollut suurin yhteistyöprojektimme Ericalin kanssa, yli 100 000 euroa, sanoo Tomi Tervala.

– Ericalille alihankkijoiden käyttö mahdollistaa isojen projektien tekemisen. Tämä projekti antoi uskottavuutta tekemisellemme myös jatkossa. Espoon uusi sairaala on meille erittäin merkittävä referenssikohde, vahvistaa Hannu Hiltunen.

Sairaalarakentaminen on Suomessa voimakkaassa kasvussa, sillä monet 1960 – 1970 -luvuilla tehdyt keskussairaalat ovat lähivuosina isojen remonttien edessä. Osa sairaaloista korjataan, mutta osa puretaan ja tilalle rakennetaan uusia. Työsarkaa on jopa enemmän kuin homekoulujen korjaamisessa. Nykyaikainen suunnittelu ja uusien materiaalien käyttö edistävät varsinkin sairaaloiden viihtyisyyttä.

Erical Oy tekee julkisten tilojen kiintokalusteita – päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja terveyskeskusten kiintokalusteita, tarjoilulinjastoja ja palvelutiskejä.

perustettu vuonna 1974
henkilöstö: 10
liikevaihto 2,8 miljoonaa euroa (2016)
Espoon sairaalan osuus noin kolmannes liikevaihdosta
toimipiste Äänekoskella, Hirvaskankaalla
ei omaa mallistoa – tuotteet tehdään arkkitehtisuunnitelmien mukaan

Ramport Oy on vuonna 1986 perustettu maahantuontiliike Tampereella. Pääpaino on huonekalu- ja puusepänteollisuuden tuotteissa. Ramport kuuluu Kiilto Family -konserniin.
Espoon sairaala

kokonaishinta 150 miljoonaa euroa
valmistui maaliskuussa 2017 Jorvin sairaalan yhteyteen
päiväsairaala- ja kuntoutustilat, kotisairaala
neljä-viisi kerrosta, viisi potilasosastoa ja saattoyksikkö, suun terveydenhuolto
270 potilaspaikkaa yhden hengen huoneissa
Kokonaisuudessaan noin 150 000 m3 + pysäköintitilat 1000 autolle
Suunnittelu ja rakentaminen: Lujatalo Oy
Pääarkkitehti: Kari Palaste, VPL-Arkkitehdit Oy
Erikoista: sairaalassa on Espoon laajin julkisen taiteen kokoelma
KUVAT: Pekka Nieminen